*

paavojuntunen

Alkoholi piiloon myyntipisteissä

Keskustelu alkoholin käytön opettamisesta osana kotikasvatusta ja entistä tehokkaampien päihteiden tuomisesta ruokakauppaan käy aktiivisena. En voi kuin hämmästellä sitä, että miten tunteella päihteiden käyttöä osana normaalia elämää halutaan korostaa.

Kukin tietysti määrittelee normaalin elämän oman elinympäristön ja tapojensa mukaan. Itselleni päihteetön elämä ja päihteettömän elinympäristön mahdollistaminen myös omille lapsilleni on normaalia. Päihteettömät ihmiset - heidän teot, sanat ja tunteet ovat aitoja.

Alkoholi nauttii päihteenä erikoista asemaa. Se on esillä joka paikassa ja suhteettoman iso osa kauppojen pinta-alasta on varattu päihteiden myyntiin. Alkoholi on keinotekoisesti istutettu osaksi kulinarismia vaikka tosiasiallisesti maun takia sitä kukaan ei juo muuta kuin puheissa. Alkoholia juodaan humaltumisen takia – myös pienen sellaisen. Se on ainoa päihde jonka nimissä tehdään aikakausilehtiä ja jonka ympärille rakentuu yritys- ja yhdistystoimintaa. Alkoholin käyttö on osa yleissivistystä – pitää tietää tuotekategoriat, nimet, osata juoda vähän ja osata juoda paljon.

Päihteet ovat valtava kansallinen terveysongelma sosiaalisista ongelmista puhumattakaan. Ihannoimme eurooppalaista juomakulttuuria ja sen avoimuutta mutta unohdamme helposti sen, että päihteet ovat valtava ongelma myös mm. saksassa ja ranskassa. Ranskassa 22% nuorten 15-34 vuotiaiden kuolemista liittyy alkoholiin ja vastaavasti 18% 35-64 vuotiaista kokee saman kohtalon. Tästä herää helposti kysymys, että haluammeko me saman kohtalon meidän parhaassa iässä olevalle väestölle liian avoimella alkoholipolitiikalla?

Tupakoinnin lopettaminen on monelle entistä helpompaa kun tuotteet on piilotettu näkyvistä mutta saatavuus on edelleen yhtä helppoa kuin aiemminkin. Sattumanvarainen kiusaus tai mainoksen uhriksi päätyminen on poistunut mutta myöskään kieltolakia ei ole julistettu joka pitää kielletyn hedelmän maun poissa hommasta. Olisiko tästä myös malliksi alkoholimyyntiin? Kaikki pullot saman näköisiksi kuvattomilla etiketeillä tiskimyyntiin kuten tupakankin kanssa on suunnitelma.

Entisenä alkoholin suurkuluttajana – vaikkakin kansallisen standardin ”normaalin” käytön rajoissa – tiedän mistä puhun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Alkoholi on keinotekoisesti istutettu osaksi kulinarismia vaikka tosiasiallisesti maun takia sitä kukaan ei juo muuta kuin puheissa."

Mielenkiintoinen väite. Valtion monopolimyymälässä näyttäisi olevan myynnissä yhteensä 2120 erilaista mietoa tai keskivahvaa lakoholijuomaa. Siihen vielä väkevät päälle, niin päästään lähemmäs kahta ja puolta tuhatta. Maailmasta löytynee kymmeniä, ellei satoja tuhansia erilaisia alkoholijuomia.

Jos niitä ei kerran juoda maun vuoksi, niin miksi valikoimaa ja variaatioita on niin paljon? Miksei valikoima ole supistunut siihen yhteen ja ainoaan, jossa lukee VIINA?

On melko surullista, että tämän maan alkoholipolitiikkaa tehdään sen kansanryhmän ehdoilla, jolle alkoholi ei ole mitään muuta kuin väline saada kuuppa sekaisin. Ja tuolla politiikalla sitten pääosin tehdään kiusaa niille, joiden suhde alkoholiin on jotain ihan muuta.

Kyllä se alan mies viinansa saa hommattua. Viina kun on silloin sen verran korkealla prioriteettilistalla, että sen eteen voi nähdä vaivaa. Perusniilo ei jaksa/ muista/ ehdi vaivautua.

"Entisenä alkoholin suurkuluttajana – vaikkakin kansallisen standardin ”normaalin” käytön rajoissa – tiedän mistä puhun."

Ja taas yksi saarnaaja, jolla ei mopon eturengas pysynyt tiessä, ja sillä perusteella olettaa muidenkin olevan samanlaisia.

Käyttäjän paavojuntunen kuva
Paavo Juntunen

Mahtavaa tunteen paloa :)

Valikoima ei ole supistunut yhteen "Viina" merkkiin sen vuoksi, että se ei olisi kenellekään business. Koko päihdekulttuuri on tekemällä tehty - siinä on kovin vähän mitään sattumanvaraista.

Eikä eturenkaan tartte muilla tienpinnassa pysyäkään. On kuitenkin hyvä miettiä sitä, että kannattaako viina tyrkyttää entistä enemmän - vai ehkä ei?

Joachim Seetaucher

Juon erittäin säännöllisesti ja usein alkoholijuomia, mutta PELKÄSTÄÄN maun vuoksi valiten juoman tilanteeseen, fiilikseen tai ruokaan sopivaksi.

Jos itse olet juonut päihtymisen vuoksi, niin älä ala muita arvioida oman ongelmasi pohjalta!

A.A. Remes Vastaus kommenttiin #3

"Tupakat pois ja piiput piiloon huomata sitä ei saa">>>>>>>>

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Valikoima ei ole supistunut yhteen "Viina" merkkiin sen vuoksi, että se ei olisi kenellekään business."

Mutta mistä ne asiakkaat? Jos kerran alkoholin ainoa funktio on saada pää sekaisin, niin eikös ostaja silloin valitse sen tuotteen, jolla saa alkoholinsa halvimmalla? Ja täten muut vaihtoehdot kuihtuvat kysynnän puutteessa pois.

Vai olisikos niitä ostokriteereitä sittenkin muitakin? Esimerkiksi se maku?

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #4

Blogisti on sitä mieltä, että italialainen Luigi Maccaroni voisi yhtä hyvin juoda Ravioli Ricottan kanssa lasin pirtua kuin oman maakunnan punaviiniä.

A.A. Remes Vastaus kommenttiin #5

Paljon pitää varata sylkeä suuhun, jos haluaa pirtua ryypynkin ottaa lasillisesta puhumattakaan.
Poutiasen Eino tosin kertoi poikasena ottaneensa pirturyypyn joka riitti loppuelämäksi. Olisikohan hyvä opetus jokaiselle halukkaalle.

Käyttäjän paavojuntunen kuva
Paavo Juntunen Vastaus kommenttiin #4

Kyse on mielikuvamarkkinoinnista. Ajatellaanpa vaikka tupakkaa - ihan hirveetä shittiä myytynä valkoisesta rasiasta ilman mitään koukkua. Tai... Camel - seikkailijoille, Mallu - kaikille lehmipojile, J&P - klubielämän kuninkaille. Kukapa polttaisi maun vuoksi - mutta tunnelman joka kumpuaa mielikuvista ja myös päidyttävän vaikutuksen vuoksi JES! Vai mystinnen piippumies...

Toki sitten kun koukkuun on jääty niin vedetään mitä vaan. Sama se on viinankin kanssa. Miedoista lähtee kierre ja viinin kanssa monilla on íhan oikea alkoholiongelma - esim. Jari Sarasvuolla oli vaikka varmasti joi vain maun ja tunnelman vuoksi :)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #6

Aha. Kun ottaa huomioon, että tässä maassa on keksitty kieltää väkevien mainonta kokonaan, niin mitenkäs niitä mielikuvia markkinoidaan? Viineistä harvemmin näkee mainoksia, ja silloinkin kyseessä on lähinnä jokin bulkkituottaja. Oluessakin muutama isompi talo vastaa käytännössä mainonnasta.

Ja siitä huolimatta nuo kaikki tuhannet tuotteet ovat onnistuneet luomaan sellaisen mielikuvan, että menekkiä riittää.

Ai niin, ja tupakankin osalta olet pielessä. Kas kun se on hiukan eri asia, vetääkö norttia ketjussa, vai jotain muuta.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #6

Väitätkö että perus hofnar ja vaikkapa Partagasin kuubalainen ei eroa maultaan. Väitätkö että viski 88 ja Caol'ila ja muut Islay saarten jalot juomat eivät eroa lainkaan maultaan. Lapinkulta ja sahti maistuvat samalta?

Pjotr Hadermann

Huh huh sano vaari, kun kaapilla kävi. Taidan ottaa olusen.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

"Päihteettömät ihmiset - heidän teot, sanat ja tunteet ovat aitoja."

Tykkään juoda muutaman oluen aina silloin tällöin (ja ei, en ole mikään suurkuluttaja vaan juon lasillisen tai kaksi viikonloppuisin) ja nyt joku joka ei minua tunne, väittää että tekoni, sanani ja tunteeni eivät ole aitoja? No huhhuh.

En juo saadakseni päätäni sekaisin. Juon olutta koska tykkään oluen mausta. Ja en tarkoita mitään suomalaista bulkki-kuravettä vaan perinteisten olutmaiden tuotoksia. Sellaisia taideteoksia kuin Krombacher tai Guinness. Curryn kanssa menee India Pale Ale.

Ja jos oikeasti päihteetöntä elämäntapaa haluat niin suosittelen luopumaan myös mm. kahvista, teestä, suklaasta, ja sokerista. Samoin esimerkiksi chili on päihde, keinotekoisista makeutusaineista puhumattakaan.

Jos tarkkoja ollaan, jopa auringonvalo voidaan luokitella päihteeksi koska se saa ihmiskehon erittämään endorfiineja. Endorfiinit taas ovat yksi opioidien pääryhmä. Opioidit ovat erittäin voimakas huume, jotka aiheuttavat voimakkaan psyykkisen ja fyysisen riippuvuuden.

Mikäli et usko viimeistä väitettäni (esimerkiksi chilistä), suosittelen laittamaan pari riittävän tulista Capsicum-lajikkeen hedelmää (esimerkiksi vaikka Habaneroja, kysy K-Kaupan Väiski-sedältä) ja syö raakana. Kun kärvistelyä on jatkunut tarpeeksi, seurauksena on luonnollinen "endorfiiniryntäys" ja euforian tunne.

Martti Kauppila

Miksi juuri Suomessa pitäisi järjettömästi pirtää alkoholia piiloon kun muualla Euroopaassa sitä sa mistä vaan? Eikös EUn pitäisi olla sellainen, että joka paikassa on yhtenäiset systeemit. Se on täysi varma, että alkohoiongelmat eivär lopu rajoituksilla. Sitä hankitaa ihan saman verran joka tapauksessa, saa sitä mistä tahnasa. Juomakultuuri ja -tavat akehittyvät vasta siten, kun alkoholi ei ole enää "kielletty hedelmä", van sitä saa vapaasti, jolloin se ei ole enää tabu.

Pjotr Hadermann

Paavo Juntunen inspiroi minua tekemään sahtia pitkästä aikaa. Siellä jo mäski hautuu padassa.

A.A. Remes

Onko kuurna kunnossa ja rukiinolkia tarpeeksi?

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Oli hienoa käydä Prahassa U Fleku pubissa, joka on ollut samoilla mestoilla 1499 lähtien, siis yli 500 vuotta. Otettiin koko remmi tuopit olutta, jota on pantu samalla reseptillä piiiiitkät ajat. Cokis light maksoi muuten enemmän kuin 0,5 l kolpakko olutta.

Oluttuvassa oli perheitä lapsineen, vanhat ukkelit soitti haitaria eikä KUKAAN ollut päissään. Tuoppi maksoi n. 2 euroa ja kalja oli hyvää! http://www.ufleku.cz/onas/historie-u-fleku

Isleyn saarilla on tehty single malt viskiä iät ja ajat, tervaista, vahva-aromista juomien aatelia.

Ei näitä dokata kännin takia, vaan maun vuoksi. Alkoholi tuo juomiin oman makusäväyksen, on tuonut jo satoja vuosia. Hölmöt dokaa kännin.

Hölmöjä yritetään taas holhota ja koko jengi kärsii.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Katos katos,

miten minullekin tuli ensimmäisenä nuo Islayn tuotteet mieleen.

Niiden osalta minulla on jo vuosia ollut periaate, ettei niitä voi juoda kahta annosta enempää kerralla. Useimmiten yksikin on tarpeeksi. Viimeistään toisen kohdalla makuaisti turtuu sen verran, ettei suuremman määrän juomisessa olisi mitään mieltä.

Käyttäjän santalainenalena kuva
Alena Santalainen

Olisiko kirjoittajalla tilastoa josta nämä 22% ja 18% on kotoisin? Kovin epäuskolliselta nämä kuulostavat.

Joachim Seetaucher

Nuoret kuolevat harvoin. Kyse ei siis ole suurista lukumääristä. Vaikka pitäisivät paikkansakin, niin voisi todeta, että 80% kuolleista nuorista on kuollut ilman, että alkoholilla olisi ollut asiaan mitään osuutta.

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Olisi mielenkiintoista tietää olisiko nuori Paavo Juntunen ostanut tämän tekstin ajatuksen, kun se oli ajankohtaista?

Rahantekokone ja monopoli nimeltään Alko toimii kuin ikiliikkuja Suomessa. Onko mahdollista pysäyttää sitä, verotuloja ja Altiaa edes hetkeksi, jotta kansa olisi hetken selvinpäin ja tajuaisi kuinka miellyttävää hommaa sekin on? Pitkällä aikavälillähän sillä olisi suora vaikutus sairauksiin, kuolemiin ja työn tuottavuuteen, jos vain ihmiset saataisiin selviksi. Näin ei kuitenkaan tässä maailmassa ole käymässä. Itse uskon vapaan markkinatalouden luovan enemmän työtä, kuin Suomen nykyinen Pohjois-Koreaankin verrattu linja, jossa ihmisten valinnan vapaus jätetään hyvin niukaksi.

Myös huumebisneksen ympärille rakentuu yritystoimintaa. Eikä suinkaan pientä sellaista ainakaan kansainvälisessä mittakaavassa.

Umppa Lumppa

Jätkä puhuu kyllä niin läpiä päähänsä kun vaan voi puhua..

Jos siis väität, että alkoholia juodaan vain päihtymisen vuoksi, niin miksi minä ostan 50-80e viskipullon, enkä suomi/tapioviina tai kossupulloa jossa se alkoholi on paljon halvempaa? No sen takia, että pidän viskin mausta.. enkä osta sitä dokatakseni. Miksi en osta halvempaa viskiä? No kun se nyt vaan maistuu pahalta...

Samasta syystä ostan usein jotain muuta kuin bulkkilaageria halvimmalla. Harvoin dokaamalla dokaan että olisin sekaisin.. se oli silloin joskus se.

Ja tämä varsinkin...

"Tupakoinnin lopettaminen on monelle entistä helpompaa kun tuotteet on piilotettu näkyvistä mutta saatavuus on edelleen yhtä helppoa kuin aiemminkin. Sattumanvarainen kiusaus tai mainoksen uhriksi päätyminen on poistunut"

Ei, ei, ei ja vieläkerran EI! Ei ole yhtään helpompaa...,

Kun mulla niksat iskee ja on sopivan surkea päivä, siinä ei mainostus vaikuta.. tiedän kyllä ihan tasan tarkkaan ilman mainoksia millä se olotila katoaa ja silloin ne nortit haetaan vaikka 100km päästä... Eli tämänkin perustelu on aivan puutaheinää.

Se että osalla porukasta ei se viinan käyttö pysy hanskassa ei ole perustelu sille, että hankkimisesta tehdään vaikeata. Jos alkoholi menee piiloon, keppana alkoon (jolloin hinta nousee automaattisest 10-15e / kori) niin sitten sitä haetaan virosta.

Itse asun helsingissä, jos alkoholin hinta nousee radikaalisti .. tai saatavuus heikkenee niin rupeaa hiace kulkemaan meren yli säännöllisesti. Siitä vielä saa kivat pienet pimeät lisätulot kun tuo kavereille kanssa.

Vaihtoehto numero kaksi on se, että rakennan uuden pontikkapannun. Teininä en hommata paljon ymmärtänyt, mutta paha maku poistui aktiivihiilellä. Tänä päivänä pystyn luomaan tietokone (microkontrolleri) ohjatun pontikkapannun.. itse pannun voin rakennuttaa kemisti kaverilla.. elektroniikan osaan rakentaa itse. Siinä sitten kaupasta pikahiivaa ja sokuria ja rupeaa tulemaan 90% litkua jos ja kun tarvii ihan päihtymällä päihtyä... Mikä sekin voi olla tarpeellista kun kukkamekkosedät ja kukkahattutädit kusevat tämän maan.

Pjotr Hadermann

''Rahantekokone ja monopoli nimeltään Alko toimii kuin ikiliikkuja Suomessa. Onko mahdollista pysäyttää sitä, verotuloja ja Altiaa edes hetkeksi, jotta kansa olisi hetken selvinpäin ja tajuaisi kuinka miellyttävää hommaa sekin on?''

Siinä käy kuten Neuvostoliitossa. Kansa oli pakosta selvinpäin ja näki, että kaikki on päin Pers...tä. Siihen kaatui suuri ja mahtava.

Suosittelen siten samaa Suomelle. Katselkaa selvänä ympärillenne ja huomaatte outoja asioita, joista vaietaan.

Kari Perälä

Kyllä siitä tupakastakin ääntä pidettiin, kun sen polttaminen kiellettiin kapakoissa ja julkisissa tiloissa.

Eikä siinä ongelmaa ole, kun tupakkaa saa kassalta, kun pyytää.

Ja onhan alkoholi sentään vaarallinen huume tupakkaan verrattuna. Alkoholiin pitää suhtautua samoin kuin tupakaan.

Mikä ongelma siinä on, jos kaupasta keskiolutta annettaisiin vain kassalta. Ei ongelmia!

Ja mikä helpotus oli, kun tupakointi kiellettiin ravintoloissa ja pubeissa! Loistava asia!!

Nyt on alkoholin vuoro. Pubeissa voi aivan hyvin istua virvoitusjuoman parissa. Ja ruoka maistuu paljon paremmalta ilman väkijuomia!!

Suomessa on upeita juomia: mustikasta, puolukasta, karpalosta tai omenasta tehtyjä mehuja!
Kyllä se aina alkoholin voitaa!

Miksi asiaa ei voi kääntää myönteiseksi! Alkoholiton paikka, ei tupakkaa! Huikea visio!

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jos se kerran olisi niin mahtavaa niin miksi et perusta...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kun kerran kieltolinjalla ollaan niin kielletään alaikäisiltä ja absolutisteilta pääsy kauppaan. Silloin ei tarvitse olla huolissaan siitä että näkee olutpullon tai jopa siiderin.

Pjotr Hadermann

''Miksi asiaa ei voi kääntää myönteiseksi! Alkoholiton paikka, ei tupakkaa! Huikea visio!''

Missä se paikka on? Menen sinne hiivapaketin kanssa.

Samael Kaarna

Kyllä olut on hyvää.

Oluthan on elintarvike.

Olut on kyllä hyvä elintarvike.

Juokaa hyvää elintarvikettamme - olutta.

----

Maailman mahtavin idea on alkaa leikkimään kuurupiiloa nyt vielä viinastenkin kanssa.

----

Kava Kava lailliseksi suomessa! Sähkösavukkeiden litkut myyntiin.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Keskustelusta ei saanut selvää, mitä halutaaan. Osa porukkaa halusi juoda viskiä ja muita herrojen herkkuja, joita tavallisella tallaajalla ei ole mitään järkeä juoda.
Lisäksi jotkut halusivat juoda kalliita Belgialaisia oluita ja vain yhden. Baari, joka toimii näin on hetkessä entinen baari.
Itse jos juon, niin juon mitä juon, en välitä muiden mielipiteistä mitä pitäisi juoda, vaan tiedän itse mitä teen. On toiminut hyvin jo 32 vuotta.

Polttanut en ole pariin vuosikymmeneeseen, olin teho-osastolla yli viikon ja siellä jäi tupakka onneksi pois, kun oli letkuissa koko ajan. Itse asiassa tupakan jättäminen oli helppoa, varmaan jotain tekemistä oli sillä, että sain morfiinia kipujen lievitykseen. Morfiinihoidosta sain elinikäisen kammon huumeisiin, koska silloin näkee asioita, jotka tuntuvat ihan todellisilta. Ja ovat tyyliin "kun olimme eilen alakerrassa..." ja hoitaja kertoo meidän olevan alimmassa kerroksessa ja muuta vastaavaa. En ikinä voi edes ajatella huumeiden käyttöä.

Tälläinen yli 50-vuotias menee käytännössä tyypillisesti kaksi tai vähemmän kertaa vuodessa kapakkaan ja on ensimmäisiä sieltä pois lähtijöitä. Mutta on kiva nähdä maailmaa kodinkin ulkopuoletakin, jotta jos on vaimo, niin osaa häntäkin arvostaa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Vaikkapa Birger Hämeenlinnassa on pubi jossa harvoin näkee porukkaa päissään, mutta hyvää olutta on tarjolla ja moni ottaa vain yhden tai kaksi. Tupa on usein täynnä...

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen
Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jos oluet halutaan saman näköisiin perusetikillisiin pulloihin niin silloin samaa voitaneen vaatia myös makeisiin, sipseihin, grillimakkaroihin... Samalla pitää rajoittaa kaikkien muiden kuin peruselintarvikkeiden myyntiä tyyliin einespitsaa saa vain klo 12 ja 15 välisenä aikana koska ravintoarvoltaan kohtuullisen köyhänä tuotteena se altistaa ihmisiä useille terveysongelmille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Alkoholituotteet tulee piilottaa kaupoissa. Niiden etsiminen tulisi olla aikarajoitteista.

Kaupan ovella ilmoittautuminen ja henkilöllisyyden ja ikärajan tarkistaminen. Samalla varmistetaan kauppojen yhteisestä tietokannasta, ettei henkilöllä ole ollut alkoholietsintää jossain muussa suomalaisessa kaupassa kyseisenä päivänä.
Tämän jälkeen annetaan aikaa esimerkiksi 2 minuuttia löytää liikkeen tiloista alkoholia. Metallinpaljastimia tai muitakaan apuvälineitä ei saa käyttää. Kiellettyjä ovat myös alkoholin vainuamiseen ja hakemiseen koulutetut koirat tai muut eläimet.

Markku Ollikainen

Itä-Suomen yliopisto teki tutkimuksen, joka kertoo karua kieltään: Suomessa on menossa alkoholikatastrofi.
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/tutkijat-...

Ymmärrän kyllä kommentoijien halua paneutua yksityiskohtiin, mutta se iso kysymys on kaikenlaisilla mauilla jonnekin taustalle häivytetty alkoholi. Tuskin arvoisat kommentoijat joisivat mitään muuta juomaa, vaikkapa vettä, vaikka se olisi maustettu tuhansien makujen kirjoon sopivaksi.

Eritasoiset juopot tietysti haluavat puolustaa reviiriään. Tuopin tai pullon pohjan läpi todellisuus kuitenkin näyttää vinoutuneelta.

Keskustelussa tulisi ajatella Suomen kansan tulevaisuutta kestävän kehityksen näkökulmasta. Alkoholista saadut tulot eivät riitä kattamaan siitä aiheutuvia menoja. Erikoisesti tulee laskea mukaan kaikki virallisista luvuista piiloon jäävä elämän tason aleneminen, perheiden kärsimys, menetetty työteho ja -aika, onnettomuuksista ja rikoksista puhumattakaan.
Suomella ei olisi varaa läträtä alkoholin kanssa.

Matti Mottonen

Oli kieltolaki ja sen viitoittamalla tiellä olemme. Mitä kieltolaki sai aikaan? Kansan juomaan viinaa.

Menetetyistä elinvuosista puhuu tutkimus. Samaan aikaan elinajanodote kasvaa huimaa vauhtia. Ristiriitaista?

Alkoholiongelma on kamala asia. Pitääkö koko kansaa rankaista sen takia, että pienelle osalle se on ongelma. Voisiko ongelmaa sittenkin hoitaa muuten?

Millaisia tuloksia nykyinen politiikka on saanut aikaan - ilmeisesti ei kummia - ja miten asia on muualla hoidettu?

Miksi jeppe juo? Pahaan oloonsa?

PS. Kannattaa tutustua vesitarjontaan. Tuhansien makujen kirjoon. Osin se on snobbailua.

Olemmeko me niin huonoja, että tarvitsemme aidat anniskelualueille ja 100 muuta hassua rajoitusta?

Käyttäjän paavojuntunen kuva
Paavo Juntunen

Välikiitokset kaikille tähän mennessä tulleesta palautteesta täällä olevien kommenttien lisäksi :)

Oi mitä tunteen paloa! Älkää peljätkö - en minä teidän viinoja vie :)

Tulee mieleen oma suhtautumiseni tupakointiin liittyviin rajoituksiin muutamia vuosia takaperin. Nortti huulessa niitä kritisoin - nyt en norttia huuleeni laittaisi mistään hinnasta ja suorastaan ylistän muutoksia. Niin ne ajatukset yleensä ihmisillä kehittyy kun ottaa asioihin lähestymiskulmaa hieman laajemmin.

Ossi Väänänen

Mihin kohderyhmään tämä persun paskapuhe kohdistuu, et vaan astuisi Räsäsen tontille.

Ossi Väänänen

"Lähivanhempi" ja konsulttien kauhu.
Bittinikkarina sinähän voit alkaa myymään kauppoihin samanlaisia automaatteja kuin tupakalla jo on. Seinä täyteen numeroita ja asiakas aina kassalle kysymään mikähän sen ja sen siiderin numero mahtaisi olla.
Lisäksi kiellät terassit ja tupakkapaikat. Määräät lain, jonka mukaan alkoholia ei saa kantaa kaupasta muuta kuin jotenkin piilotettuna.

Pitihän se naama saada näkyviin ja nyt kun kaikki hakkaraiset on saatu hiljennettyä, niin joku jauhoaivohan sinne mediaan taas piti tulla.

Joachim Seetaucher

Maalaisisännät noudattivat tuota näkyvyyskieltoa intuitiivisesti aiemmin hyvinkin tehokkaasti. Kaikissa sukujuhlissa oli juomat piilotettu autotalliin tai navettaan ja sinne sitten miesporukka vaivihkaa hiippaili säännöllisin väliajoin hihitellen kuin pikkupojat pahanteossa ottamaan hömpsyt.

Onneksi olemme ainakin osittain päässeet pois tästä kulttuurista, sillä juuri sellainen ylläpitää kieroutunutta stigmaa alkoholille.

Jari Koiksniemi

Ja vielä ihmetellään suomalaisten ahdistusta. Kieltoja kieltojen perään. Koska meidät vapautetaan tästä holhoamisyhteiskunnasta. Ei näköjään ainakaan tämän hallituksen toimesta.

Käyttäjän jthesiili kuva
S.K.Y. Heino

Hienoa että olet entinen alkoholin suurkuluttaja.
Se ei kuitenkaan tee sinusta alkoholikäytön asiantuntijaa.
Esittämäsi ratkaisu ei ole ratkaisu, vaan hurskastelua ja leikittelyä
vakavalla asialla, joka ei ratkea tällä heinäkuisella "netti-ratsastelulla."

Tämä (ongelmallisin) viinankäyttäjä sukupolvi kuolee alle 10 vuodessa.
Rapajuoppojen örinä keppana-terasseilla loppuu ja hoito.

Oikea ongelma on jo muissa "viihde-päihteissä".
Joihin töissä pärjäävät "käyttäjät" ja
erityisesti nuoret ovat siirtymässä.
Alkoholi vaihtuu nuoremmilla kannabikseen.
Ja muiden huumeiden käyttö lisääntyy.

Jos haluat pohtia (joka kesäiselle) keskikalja-höpötykselle
oikeasti rohkeaa vaihtoehtoa niin;
Oletko huomannut että ruoka on kallista.
Ruoan tuotanto ja kuljetukset osaksi rikollisten hallussa.
Syömäkelvottomilla, huonolaatuisilla ja liiallisesti jalostetuilla
elintarvikkeilla vahingoitetaan vauvojakin.

P.S.
Maitotuotteiden valikoima on kaupoissa suhteettoman suuri.
Markkinoidaan terveellisiä tuotteita,
joiden terveys vaikutukset jäävät enimmäkseen näkymättömiin,
mutta joiden purkkien ja purnukoiden lukumäärä on valtava.

Käyttäjän TimoHuhtala kuva
Timo Huhtala

Artikkeli sisältää kaiken alkoholimörköön liittyvän ajatusvääristymien kasan, kiitos siis siitä. Suomalaisilla ei ole yhtään enempää luontaista taipumusta alkoholismiin kuin muilla kansallisuuksilla; korjatkaa jos olen biologian tällä osa-alueella väärässä. Alkoholin nauttiminen muissa maissa on luonteva osa päivää ruokailun yhteydessä ja sen humalluttavaa ja rentouttavaa vaikutusta ei näissä kulttuureissa hävetä. Se vain yksinkertaisesti on täysin turhaa ottaa viiniä tai muuta kostuketta liikaa, koska silloin ihmisestä tulee idiootti. Rajoitettu saatavuus luo kielletyn hedelmän, jota on entistä pakonomaisemmin päästävä nauttimaan. Tämä on takuuvarmasti kaikkien päättäjien tiedossa mutta este lopulliselle alkoholijuomien vapauttamiselle on valtaisat Alkon myyntimonopolin tuottamat veroeurot, jotka valtion budjettiin pitäisi niiden puuttuessa korvata jollain muulla tavalla. Helvetin tyhmä kansaamme viedään kuin pässiä narussa, kun keskustelua halutaan pitää yllä lähinnä terveydellisillä vaikutuksilla. Ja varmasti olisikin niin jonkin aikaa, että täysvapautus saisi viinakuolemat ja muut haitat aluksi kohoamaan. Pointti on siinä, että vastuu on siirrettävä niille jotka haluavat viinaa kurkkuunsa kaataa. Kokonaiskulutus lähtee siirtymisajan jälkeen takuuvarmasti laskuun ja ehkä jo sukupolven-parin päästä meillä on mahdollista olla ns. Normaali suhtautuminen alkoholijuomiin. Tämä on ainut tie, kunpa tajuaisimme sen mahdollisimman pian. Budjetoitu verotulo viinasta enää pitäisi jostain muusta lohkaista..

Toimituksen poiminnat